Wat te doen

Ben je, net als wij, gek van mooi weer en Spaans temperament? Dan ga je tijdens een vakantie in Andalusië de tijd van je leven tegemoet.
In Andalusië vind je alles wat stereotiep aan Spanje doet denken: witte dorpjes, culturele ontdekkingen, flamenco, stranden, fiëstas, massa’s tapas, sangria en flamboyante muziek.
Maar ook kunst, ongerepte natuur en een relaxte levensstijl maken deel uit van het grotere geheel. Prachtige steden als Málaga, Granada, Sevilla, Córdoba of de dorpjes met hun nauwe, kronkelende straten, vergeet je nooit van je leven.
Om zoveel mogelijk van onze mooie regio te ontdekken is het handig vooraf een lijstje te maken. In ons huis heb je een ganse bibliotheek over de regio, er is een info map met plattegronden en Fien & Andy geven je eventueel ook heel veel uitleg met alle ervaringen. Zij zijn de levende encyclopedie voor jou!
Hierbij alvast een overzicht:

De streek

La Axarquia betekent letterlijk “het oostelijke deel” en is inderdaad het meest oostelijke district van de provincie Malaga. Ons dorp Vñuela ligt er werkelijk midden in. Men noemt het wel eens de ‘oasis’ van de Axarquia.

Met zijn invloedrijke Arabische verleden en de charmante witte dorpjes (pueblos blancos) aan de voet van imposante bergen, is het een uniek gebied om te genieten van de vriendelijke inwoners en de lekkere keuken.

De kust van Axarquia heeft een subtropisch klimaat en is ideaal voor overvloedige oogsten van avocado’s en tropische vruchten zoals mango en papaja.

Casa Alegría Andaluza is dé perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan heel wat bruisende steden met een rijke portie geschiedenis en heel wat witte dorpjes waar je de Moorse cultuur nog kan ontdekken en proeven.

Steden

Als de ochtenden het toelaten, en dit is meestal wel zo, ontbijten we buiten. Onze rustige piano muziek laat je nog meer genieten van ons heerlijk ontbijt.

Elke dag is er een keuze uit hartig en zoet ontbijt, regelmatig iets warms en iedere dag anders. Een typisch Spaans hoekje vergeten we niet, ook niet iets typisch uit het land van onze gast.

Ons brood is altijd zelf gebakken, wit en grof en af en toe iets speciaal.

Zondag is bij ons het ontbijt net-dat-ietsje-meer…. En de cava vergeten we dan zeker niet!

Wij hebben respect voor gasten met allergieën en intoleranties. Echter ons huis is te klein om hierin mee te gaan. Het ontbijt is zo uitgebreid dat de gast zelf kan kiezen wat hij wel of niet kan / mag eten. 

Onbekend Vélez Málaga

16Km / 15 min

Vélez Malaga, plaatselijk bekend als Velez, ligt 1 kilometer landinwaarts van Torre del Mar en 26 kilometer ten oosten van Malaga, aan de schilderachtige Route van Zon en Avocado. Het is het centrum én de hoofdstad van de Axarquia. Ondanks de nabijheid van de kust heeft het geen toeristenindustrie ontwikkeld. Een bezoek aan deze prachtige (vergeten) stad is zeker de moeite waard. Bewonder het prachtige gemeentehuis, de kerken met Moorse invloeden en ga zeker eens binnen in één van de kerken, ook al ben je niet katholiek -je staat versteld! We vergeten het kasteel niet, even klimmen en je komt in een weelde van rust met prachtige 360° zichten.
De stad ligt in de brede vallei van de rivier de Vélez, waar de belangrijkste bronnen te vinden zijn. Dit zijn landbouwproducten van wijnstokken, olijven, suikerriet en groente- en slagewassen. Hier worden olijfolie en wijn van goede kwaliteit geproduceerd. Er zijn ook veel tuinkwekerijen die een breed assortiment planten, bomen en zaden kweken en verkopen.

Bruisend Málaga

50 km / 45 min

Naast het populaire strand en het Alcazaba fort heeft deze mooie stad nog vele andere bezienswaardigheden te bieden. Een combinatie van boeiende geschiedenis, tradities en mooie bezienswaardigheden maken deze stad populair. De vriendelijke inwoners zorgen voor fijne en ontspannen sfeer. Als stad aan de Costa del Sol, met veel stranden en een zonnig klimaat, is dit zeker een bezoek waard. Soms boeken gasten eerst drie dagen Málaga en rijden dan verder naar ons huis (of andersom). Dit is een greep uit de leukste en meest bezochte bezienswaardigheden en hoogtepunten van Malaga: Alcazaba, kathedraal van Malaga, Picasso museum van Málaga, Gibralfaro, Teatro Romano, Plaza de Toros, botanische tuinen, Mercado de Atarazanas, Casa Natal de Pablo Picasso,

Tussen al die bezoeken passeer je heel veel lekkere bars en restaurantjes. Probeer ze zeker uit!

Schitterend Granada

95 km / 1.5 hr

Granada met één van de bekendste attracties van heel Spanje, het indrukwekkende Moorse Alhambra paleis is voor iedereen bekend. Maar ook in de grottenwijk Sacromonte en in de El Albaicin wijk in het oude centrum kunt u heerlijk uren ronddwalen in deze Spaanse studentenstad met zeer veel Moorse invloeden. Granada wordt beschermd door de (besneeuwde) toppen van de Sierra Nevada waardoor er steeds een zachte temperatuur heerst.

Het belangrijkste monument van Granada is het Alhambra. Het is zeker de moeite waard dit te bezoeken. (mits vooraf te reserveren)

http://www.alhambra-patronato.es/

Grandioos Sevilla

210 km / 2u15

Sevilla is (voor ons) dé stad waar je je onmiddellijk thuis voelt met héérlijk eten op fantastische terrasjes. Als je nog nooit in Sevilla bent geweest, dan wacht je wel een geweldige belevenis. Sevilla bruist van romantiek en van gezelligheid in zwoele lange nachten en hete zomers. Op deze prachtige stad kan je niet anders dan verliefd te worden, of je wilt of niet. Sevilla heeft een prachtig historisch centrum, hier vind je de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad: de Kathedraal met de toren Giralda, het Alcázar en de Torre del Oro. Aan de andere kant van de rivier heb je de wijk Triana. Deze moet je zeker ook bezoeken. Hier vestigden zich destijds de zigeuners, hier dankzij hen dat de flamenco, de céramica en het ijzersmeedwerk ontstaan is. Je vindt hier prachtige keramiek winkeltjes.

Magnifiek Córdoba

165 km / 1u45

Córdoba is de eerste stad met vier UNESCO werelderfgoed verklaringen in het historisch centrum. De grote moskee waarin later een Kathedraal in werd gebouwd is wereldwijd bekend. Leuke smalle straatjes met prachtige patio’s vol bloemen, gezellige pleintjes met heerlijke bars en restaurantjes waar je ‘s avonds kan genieten van heerlijke rabo-de-toro of ander typische maaltijden en daarna genieten van flamenco. Je geraakt er niet meer weg. (en wij kunnen ervan meespreken)

De lente is het geweldige moment waarop de geur van bloemen zoals oranjebloesem en jasmijn je altijd vergezellen, vooral in de maand mei vol met traditionele festivals.

De moskee-kathedraal, het Alcázar de los Reyes Cristianos, de synagoge en de Romeinse brug zijn voorbeelden van het historische centrum van Córdoba. Een stad die haar Romeinse verleden weerspiegelt en het naast elkaar bestaan ​​van christelijke, islamitische en joodse culturen doorheen haar geschiedenis. Een van de meest aanbevolen bezoeken zijn de Joodse wijk, de Torre de Calahorra, het Romeinse theater, de koninklijke stallen, de Plaza de la Corredera…

Witte dorpjes

De Axarquia is samengesteld uit 31 gemeenten die zich uitstrekken van de kust tot aan de uitlopers van de Sierra Tejeda.

Alcaucín, Alfarnate, Alfarnatejo, Algarrobo, Almáchar, Árchez, Arenas, Benamargosa, Benamocarra, Canillas de Aceituno, Canillas de Albaida, Colmenar, Comares, Cómpeta, Cútar, El Borge, Frigiliana, Iznate, La Viñuela, Macharaviaya, Moclinejo, Nerja, Periana, Rincón de la Victoria, Riogordo, Salares, Sedella, Sayalonga, Torrox, Totalán en zijn historische hoofdstad Vélez Málaga.

https://www.absoluteaxarquia.com/the-axarquia/

Wij hebben de voornaamste voor u geselecteerd maar we beginnen eerst bij ons eigen dorp:

La Viñuela

Viñuela betekend letterlijk de kleine wijngaard. Het stuwmeer, bekend als het meer van Vinuela , vult een natuurlijke vallei en is omgeven door stranden, bomen en andere vegetatie die een extra aantrekkelijk kenmerk vormen van een toch al prachtig landschap. De laatste jaren is het waterpeil echter enorm gezakt. We hopen dus ieder jaar tijdens de winter op een beetje regen….. Casa Alegría Andaluza ligt in een deelgemeente van Vinñuela: Los Romanes.

La Vinuela

Torre del Mar en Caleta de Velez

Torre del Mar heeft brede zandstranden geflankeerd door een lange promenade met mooie uitzichten langs de kust en de heuvels en bergen erachter; bezaaid met witte huizen en dorpen. Het zicht landinwaarts is hierdoor prachtig! Twee kilometer naar het oosten is er een vissershaven en jachthaven in La Caleta de Velez. Dit gebied is nog niet ontwikkeld als toeristische attractie, maar blijft een werkende haven met heerlijke visrestaurantjes. Je kan vanaf de vuurtoren van Torre makkelijk wandelen tot in Caleta (en nog verder tot Algorobo.) Torre del Mar is zeker een bezoekje waard, al is het enkel maar om al die heerlijke chiringuitas uit te proberen….

Torre Del Mar

Frigiliana > Acebuchal > Nerja

We zetten deze drie dorpjes bij elkaar omdat ze makkelijk in één dag te bezoeken zijn.

Nerja het kusstadje, Frigiliana één van de mooiste witte dorpjes met aansluitend Acebuchal: het vergeten dorp in het natuurgebied van de sierra Tejeda en de sierra Alhama, waar je lekker kan lunchen om daarna in het kuststadje Nerja uw mooie dag af te sluiten; of heb je nog tijd om de prachtige grotten van Nerja te bezoeken?

Frigiliana: met zijn smalle straatjes en prachtige gevels. Ieder hoekje is hier een foto waard…

Frigiliana

Acebuchal: Ook wel bekend als ‘the lost village’ is pas de laatste jaren terug opengebloeid…

El ACEBUCHAL, la ALDEA rural más DESCONOCIDA de Málaga

 

Nerja: bekend van zijn ‘balcon d’Europe’, maar ook heerlijk om in de smalle straatjes te slenteren….

Nerja

Cómpeta

Cómpeta is een bergdorpje, maar een héél mooi. Je moet even op een goed berijdbare weg naar boven slingeren maar eens je er bent; geniet je van wit gekalkte straten, het mooie dorpsplein en de heerlijke restaurants die aan prachtige pleintjes liggen.

Competa

Torrox pueblo / Torrox costa

Torrox Pueblo

heeft zijn witte Moorse dorpsstructuur behouden met aantrekkelijke smalle straatjes en een centraal plein dat een levendige en centrale ontmoetingsplaats is; en tijdens de zomermaanden een dak van parasolletjes heeft.

Torrox Costa

heeft centraal aan de kust zijn vuurtoren. Het wordt het nieuwe ‘Balcon de Torrox’ genoemd en dient als uitkijkpunt naar de zee en de landtongen en met een transparante vloer die uitkijkt op Romeinse overblijfselen. Je hebt er een prachtige promenade met talrijke bars en restaurants. Zeker ook een bezoekje waard is het authentieke El Morche

Torrox & Torrox Costa

Rincón de la Victoria

Rincón de la Victoria is één van de ‘betere’ kuststadjes in de Axarquia en is nog écht Spaans. Het heeft een prachtige promenade waar je eindeloos kan wandelen. De rechterkuststrook heeft een wandelroute over de oude treinroute door een prachtig natuurpark. Bezoek zeker ook eens de grotten van Rincón.

Rincon de la Victoria

Comares

Comares, (ik noem het ‘de slagroomdop’) ligt bovenop een kegelvormige heuvel op een hoogte van 735 meter met een prachtig uitzicht op de kust, het meer en de bergen. Comares is vanaf de kust overdag zichtbaar als een cluster van witte dorpshuizen en ’s nachts als een ketting van lichtjes. De stad is een punt op de schilderachtige Route van de Rozijn. Het heeft één van de langste Zip-lines van Europa.

Comares

Canillas de aceituno

Canillas de Aceituno is het prachtige witte dorp dat je ziet liggen vanuit Casa Alegría Andaluza. Hier vertrekt ook de wandelroute ‘El Saltillo’. Je bereikt het dorpje via een goede berijdbare slingerweg met prachtige vergezichten en het is gelegen aan de schilderachtige Moorse-route, op 645 meter hoogte in de uitlopers van het Sierra Tejada-gebergte, op de hoogste berg in Axarquia, La Maroma, die 2.065 meter hoog is. Vlakbij is de spectaculaire kloof van de rivier de Almachares, waar picknick- en barbecueplaatsen zijn. De nabijgelegen grot van La Fajara en het natuurreservaat Rahíges zijn ook een bezoek waard.

Canillas de Aceituno

De andere twee witte dorpjes die je ziet vanuit Casa Alegría Andaluza zijn Alcaucin en Periana. Zeker ook de moeite waard om eens te bezoeken.

 

 

 

Uiteraard zijn de andere dorpjes ook zeker de moeite om te bezoeken. Echter wanneer je één van onze mooie auto routes doet, passeer je deze ook.

 

Almuñécar

Ooit begon hier onze liefde voor Spanje… Net voorbij Nerja, de berg door kom je in de provincie Granada. De eerste dorpjes zijn La Herradura en Almuñécar. Nog echt Spaans, de kuststrook is adembenemend mooi, het haventje lijkt wel de Cote d’azur, de promenade is fantastisch en de restaurantjes zijn heerlijk, nog niet eens gesproken over de prachtige authentieke binnenstad, het kasteel, de rots, …..

Alhama de Granada

Wanneer je via de Zafaray, aan de overkant van het meer, naar boven rijdt kom je eveneens in Granada. Je komt in een heel andere wereld terecht. De regio is bekend om zijn tuinbouw: tomaten, paprikas, bonen, courgetten, kolen en sla, …. Als je de weg volgt kom je tot in Alhama de Granada. Dit stadje is gekend om zijn Arabische warmwaterbronnen en de prachtige kloof. Er loopt een rivier door de Alhama kloof, wat een prachtige plek is om naar de warmwaterbronnen te wandelen.

Benalmadena / Torremolinos

Aan de westkant van Málaga ligt Torremolinos en Benalmádena en dit slechts op 15 min van de luchthaven. Op de grens van Benalmádena ligt de puerta Marina Benalmádena. Een van de mooiste haventjes van de Costa del Sol. Je kan er heerlijk genieten op een terrasje, een restaurantje of je laatste inkopen doen in één van de luxe winkeltjes.

Ik heb dit bij in de lijst gezet omdat het zeer interessant is wanneer je een late vlucht hebt. Je hebt hier een zeer mooie afsluiter van uw vakantie bij Casa Alegría Andaluza.

Sport en ontspanning

Wandelen

Aan wandelroutes is hier zeker geen gebrek. Vanuit onze Casa kan je al starten:

 • Simpel een blokje rond Casa Alegría Andaluza, of achter ons huis naar boven tot in Los Romanes. Nog wat verder? Heb je de toren al zien staan? Dit is de toren van Atalya. Via Los Romanes kan je naar boven en tot aan deze toren, of nog wat verder tot aan de aan de Stupa? Dan heb je 14 km gestapt.
 • Vanuit Canillas de Aceituno vertrekt de gekende El Saltillo
 • Ben je een avontuurier? Durf jij de Maroma op? 2065km hoog? Wij zorgen voor een goede begeleider.
 • Loop je liever door de rivier dan hebben we voor u de Rio Chillar in Nerja of de Rio Higuerón in Frigiliana. Los cahorros de Monachil in Granada
 • Door het natuurgebied van El Torcal in de Antaquerra, écht de moeite waard!
 • Boven Málaga heb je nog de Caminito del Rey. Deze dien je wel vooraf te reserveren. Doe het tijdig https://reservas.caminitodelrey.info
Fietsen

We geven u de beste adresjes om een elekrische fiets in Torre del Mar te huren. Je kan de kust volledig affietsen tot in Nerja. Je rijdt niet langs de grote weg maar op afgebakende fietswegen. Echt mooi!

Wil je de bergen in kan je voor een elektrische mountainbike kiezen. Of een koersfiets is ook tof.

Ook in Málaga kan je fietsen huren, al dan niet met gids begeleid.

Vespa, Jeep of motor

Om de Axarquia optimaal te bewonderen kunnen we zorgen voor een begeleide tour met de Vespa of een Jeepsafari met pret in hoog formaat. Er zijn  verschillende formules.

Wil je met de motor toeren dan dien je deze vooraf te reserveren.

Golf

In onze regio zijn twee golfterreinen:

 • Baviera Golf in Caleta de Velez,
 • Anoreta Golf in Rincon de la Victoria.
Watersporten

Omwille van de -momenteel- lage waterstand van het meer is het niet meer toegelaten watersporten op het meer te doen. Niettegenstaande geeft de zee u alle mogelijkheden.

Van Jetski tot Catamaran of zelf bestuurbare boten.

Daarnaast is in Vélez Málaga een groot Aquapark met waterglijbanen in alle maten en vormen.

Skiën

Tot april kan je skiën in de Sierra Nevada en dit op slechts 2 hr rijden van Casa Alegría Andaluza.

83 km skipistes, 23 skiliften

 www.sierranevada.es 

Flamencoshows

Iedereen weet ondertussen dat wij ‘zot’ zijn van Flamenco. De muziek, de dans, het handgeklap, ….

De Axarquía uit Malaga heeft altijd een belangrijk gewicht gehad in de wereld van de flamenco. Ontwikkeling van grote festivals en flamencoclubs met zeer belangrijke activiteit. In deze regio van Andalusië zijn grote kunstenaars geboren en getogen; Juan Breva, Niño de Velez, Antonio de Canillas, Gitanillo de Velez, Niño Chaparro, Rocio Molina…

Wil jij dit ook ervaren? Wij reserveren voor u de beste shows in de nabije omgeving.

Massage sessie in Casa Alegría Andaluza

Reizen kan ook vermoeiend zijn…. Wil je eens lekker genieten van een zalige deugddoende massage, in de buitenlucht? Rustgevend muziekje erbij…. Zonnetje…..de vogeltjes….? Dat kan!

Wij laten voor u een professionele massage therapeut naar ons huis komen. U kiest zelf de massage die u wil: ontspannend, helend, sport, …. Alles kan!

Eten en drinken

Wie op vakantie gaat denkt in de eerste plaats aan lekker eten en drinken. De regio ‘bartst’ van lekkere restaurantjes en bars. Zelfs te voet kan je vanuit Casa Algería Andaluza op restaurant. Typisch Spaans, thema restaurantjes, trendy, streekgebonden, …. De kust van Torre del Mar heeft vele chirinquitos (strandbars) die je zeker moet uitproberen.  Wij hebben voor u vele tips hierover.

Markten en feesten

 • Er is wel iedere dag ergens een markt. Soms zijn het kleine regionale, maar ook grote en héél mooie. We adverteren iedere dag waar het markt is.
 • Hou je van rommelmarkten (rastro’s)? Ook hier hebben we een aantal héél grote. Vraag ernaar!
 • Spanjaarden zijn enorm gebonden aan tradities. Wekelijks vindt je wel ergens een feest van…. Feest van de olijf, feest van de geit, feest van de wijn, ….. Op deze feesten staan steeds kraampjes van ‘SABOR DE MALAGA’. Zij verkopen artisanale producten uit hun regio. Heel lekkere! Wij zijn hier enorm fan van en laten dit aan jullie weten waar zulk regionaal feest is.
 • En dan hebben we natuurlijk nog de Feria’s. De kermissen. Grote attracties staan dan op een plein, plaatselijke bandjes spelen muziek in de straten, de dames met hun flamenco klederen, grote paellapannen staan te pruttelen, drankkraampjes allerhanden. Een echte kermis die je moet beleven!

Autoroutes

Om het gemakkelijkst van alle rijkdom van de streek te kunnen genieten, hebben we voor jullie enkele autoroutes die je naar de mooiste plekjes leiden.( Jullie krijgen deze map ook bij ons.)

De route van Zon en Avocado:

De Route van Zon en Avocado is 75 kilometer langen begint in Rincón de la Victoria. Het is grotendeels een kustroute van ongerepte dorpjes aan zee tussen Rincon de la Victoria en Torre del Mar, waar de teelt van subtropische producten zoals avocado en suikerriet plaatsvindt. Het doorkruist de gemeenten Rincon de la Victoria , Macharaviaya , Velez-Malaga , Benamargosa , Benamocarra en Iznate .

De route van de olie en bergen:

De Route van Olie en Bergen is 62,5 kilometer lang en begint in Vinuela. De ‘olie’ in de naam van de route is natuurlijk olijfolie die wordt gekweekt uit de Verdial-bomen van de regio en die een van de beste olijfolie ter wereld produceert. De route doorkruist de gemeenten Vinuela , Alcaucin , Periana , Alfarnate , Alfarnatejo , Riogordo en Colmenar .

De route van de rozijn:

De Route van de Rozijn is 62,5 kilometer lang en voert langs dorpen en regio’s van het zuidwestelijke deel van Axarquia door de uitlopers van de Montes de Malaga. Het doorkruist de gemeenten Totalan , Comares , Cutar , El Borge , Almachar en Moclinejo . Het zijn allemaal kleine steden en dorpen met Moorse overblijfselen en sfeer. Het belangrijkste gewas is de wijnstok waarvan de druiven worden gebruikt om zongedroogde rozijnen en kwaliteitsmuscatelwijn te maken. Het          landschap is bezaaid met droogbedden voor het fruit.

De route van zon en wijn:

De Route van Zon en Wijn is 55 kilometer lang en loopt door het oostelijke deel van Axarquia. Het passeert zowel landinwaarts als langs een stuk kustlijn. Het doorkruist de gemeenten Algarrobo, Sayalonga, Competa, Canillas de Albaida, Torrox, Frigiliana en Nerja. De route omvat belangrijke toeristische resorts in Nerja, Torrox Costa en Algarrobo Costa. De dorpen in het binnenland liggen in de uitlopers van het Sierra Almijara-gebergte en hebben veel van hun oorspronkelijke Moorse structuur behouden. Het  belangrijkste landbouwproduct in de omgeving van deze dorpen is de druif, waarvan vele zeer goede wijnen worden geproduceerd.

De Mudejar route:

De Mudejar Route is 75 kilometer lang, geheel landinwaarts. Het doorkruist de gemeenten Arenas , Archez , Salares , Sedella en Canillas de Aceituno , elk binnen de uitlopers van de Almijara en Tejada Sierras. Het zijn allemaal kleine steden en dorpen met Moorse en Mudejar overblijfselen in goede staat van onderhoud.